Sostenibilitat

Certificacions de qualitat ambiental

Per a les platges del municipi

Image
Bandera blava
Peu de foto
Bandera blava. Foto: Anna F.

Bandera Blava

L’ostenten les platges de la Paella i els Muntanyans. Aquest 2024, l’Ajuntament no ha sol·licitat el guardó per a la platja del Barri Marítim ja que una part es dedicarà als gossos i als seus acompanyants i aquest fet és incompatible amb la bandera. Tot i així, el compromís de l’Ajuntament és mantenir els mateixos estàndards de qualitat.

La Bandera Blava és un guardó internacional creat i gestionat la Fundació per a l’Educació Ambiental. A l’Estat espanyol, el seu responsable és l’Associació per a l’Educació Ambiental i el Consumidor (ADEAC). Aquesta bandera certifica que es compleixen els criteris revisats periòdicament, consensuats i cada vegada més exigents de qualitat de l’aigua, informació i educació ambiental; gestió i seguretat, serveis i instal·lacions.

També es fa una distinció Bandera Blava pels Centres d’Educació Ambiental i pels Senders Blaus.


Sender Blau: Cal Bofill-Baix a Mar-platja dels Muntanyans

Sender Blau és un guardó que atorga l’ADEAC als ajuntaments que transformen camins en recursos d’activitats recreatives, turístiques i, sobretot, d’educació ambiental. És un sender de complexitat baixa i amb diversos trams adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

El recorregut del Sender Blau divulga el patrimoni mariner del barri torrenc de Baix a Mar i els valors naturals de l’Espai Natural Els Muntanyans.

Cal Bofill, que és alhora Centre d’Activitats Mediambientals i Centre Bandera Blava, és el punt de sortida i d’arribada. El recorregut comença amb l’exposició permanent dels Muntanyans, s’endinsa pel patrimoni de Baix a Mar i continua per la platja natural dels Muntanyans. Són 2,2 quilòmetres al costat de maresmes, dunes i llacunes que contenen fins a onze hàbitats d’interès comunitari.

 

Centre Blau: Cal Bofill

Cal Bofill és el Centre d’Activitats Mediambientals de Torredembarra i està reconegut com a Centre Blau des del 2012. És un antic xalet dels primers estiuejants de la vila, a principis del segle XX. L’edifici, en domini públic marítim terrestre, va ser restaurat amb fons europeu FEDER i consta de diferents espais dedicats a activitats ambientals. Un reglament d’ús regula com utilitzar l’edifici, amb força activitat durant tot l’any gràcies a diferents convenis amb entitats ecologistes, universitats i centres de recerca.