Sostenibilitat

Cal Bofill

És el centre d'activitats mediambientals

Image
Cal Bofill
Peu de foto
Cal Bofill. Foto: Anna F.

Cal Bofill, Centre d'Activitats Mediambientals, es troba molt a prop de l'espai protegit dels Muntanyans. Té un espai permanent d'exposicions, una sala de conferències, un laboratori, un centre de documentació i una àrea de treball. A principis del segle XX, aquest edifici singular de Baix a Mar era un xalet dels primers estiuejants de Torredembarra, així que també forma part del patrimoni històric de la vila.

Les entitats ecologistes GEPEC-Edc (Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans) i GETE (Grup d'elogistes de Tarragona i l'Ebre) hi tenen un despatx des de fa molts anys, gràcies a un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Torredembarra.

A Cal Bofill, també s'hi duen a terme activitats divulgatives sobre l'Espai Natural dels Muntanyans i altres temàtiques ambientals. El centre és, a més, un espai obert a les activitats de l'ajuntament, d'entitats i d'organitzacions científiques i cíviques relacionades amb la sostenibilitat.

En aquest sentit, gràcies a un conveni del 2006 entre l'Ajuntament de Torredembarra i la Universitat de Barcelona, Cal Bofill és un camp de docència universitària. Cada any, venen estudiants de Biologia i de Ciències Ambientals a fer-hi pràctiques. Les fan entre les instal·lacions i la zona humida i de dunes de l'espai d'interès natural Platja de Torredembarra i Creixell. Aquí s'introdueixen a les tècniques bàsiques de l'ecologia de poblacions i comunitats amb una eina bàsica: l'inventari. Prenen mostres aleatòries per l'espai, anoten les espècies de plantes observades i n'estimen l'abundància.

Fa molts anys que es fan pràctiques als Muntanyans precisament per l'interès que té aquest espai per als estudis ecològics, la bona comunicació i la presència del Centre d'Activitats Mediambientals de Cal Bofill, on es realitza la introducció a l'activitat i les anàlisis de les dades. També duen a terme les seves pràctiques alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona.