La mestra Maria Antònia

Filla adoptiva de Torredembarra a títol pòstum

Image
Logotip de l'Any Mestra Maria Antònia

Maria Antònia Hernández Sagarra (Madrid, 1912 - Torredembarra, 1970)

Maria Antònia Hernández, número 2 en la promoció de Magisteri 1926-1930, va ser d’aquelles mestres vocacionals i úniques. A l’Escola Pública de Torredembarra, va fundar la primera biblioteca d’aula de la vila i un grup de teatre infantil i, sobretot, es va significar perquè les noies poguessin estudiar i emancipar-se. 

Així, trencant els costums de l’època, nenes i noies venien els treballs manuals que feien a l’escola per poder pagar sortides i excursions. També compaginava l’ensenyament públic amb classes particulars de francès i de preparació pels exàmens oficials, tant per nois com per noies.

A més, la mestra Maria Antònia es va implicar en la vida social i cultural de Torredembarra, en què fins i tot va ser actriu del primer elenc teatral de la localitat.

Un cop acabada la Guerra Civil, va patir la depuració franquista imposada a tots els mestres de la República, però va poder continuar exercint gràcies al suport dels veïns. Uns anys després,  també va exercir com a directora. El 1962, quan tenia cinquanta anys i en feia trenta que treballava a Torredembarra,  va rebre la medalla de l’Ordre d’Alfons X el Savi en reconeixement als seus mèrits professionals.

Era una mestra molt estimada i recordada. El 8 d'octubre de 1970, va morir en un tràgic accident de trànsit i aquell mateix any,  l'Ajuntament de Torredembarra va acordar, per unanimitat, dedicar-li un carrer. El 2008, després d’una consulta popular, l’Ajuntament també li va donar el seu nom a la biblioteca municipal. L'any 2020, en commemoració del 50è aniversari de la seva mort, es va celebrar l'Any Mestra Maria Antònia i el consistori la va distingir, per unanimitat,  com a Filla Adoptiva de Torredembarra a títol pòstum