Festes

Sant Joan

La Festa Major de Baix a Mar

Image
Foguera de Sant Joan
Peu de foto
Foguera de Sant Joan. Foto: Anna F.

La festa de Sant Joan també és la Festa Major de Baix a Mar a Torredembarra. És ple de fogueres, balls, revetlles, cantades d’havaneres; regates de llaguts, focs artificials, castells i tot d’activitats populars per donar la benvinguda a l’estiu.

A Torredembarra, la revetlla és tota una festa del foc. amb la participació del Ball de Diables de Torredembarra i de la Virgília.

L’encesa de les fogueres és el tret de sortida de les revetlles, els sopars amb coca i cava; espectacles, balls i molta festa fins a la matinada. Una gran festa popular en una nit que, segons la tradició, és màgica.

La revetlla de Sant Joan conserva molts símbols de les seves arrels paganes del culte al sol i de celebrar el solstici d’estiu. Així, la coca tradicional deriva d’un tortell fet amb ous, una gran peça rodona que evoca el sol. També hauria de tenir mides molt concretes: el doble de llarg que l’amplada, tal com el dia dura el doble que la nit.

Amb les fogueres populars, s’imitava el foc del sol per evitar les sequeres i aconseguir que l'aigua, la terra, el vent i el foc siguin favorables la resta de l’any. Al voltant del foc s'hi ballaven danses, com planetes al voltant del sol que el volen fer créixer amb l’aire que aixequen. Cremant allò que ja no volem, també cremem una etapa i fem net del passat. Les flames, a més, segons la creença popular, protegeixen dels mals esperits.